zondag 7 november 2010

voor (S.)tempelen

Waar komen de stempels vandaan die je gebruikt hebt op die theedoos?
Hier een kleine selectie met leuke sites,
http://www.artjourney.nl/
http://www.stampinback.nl/
http://www.stempelgalerie.nl/
http://www.lost-coast-designs.com/
http://www.stampfrancisco.com/


Hoe moet dat eigenlijk stempelen? Waar stempel je mee?
Nou eh..met stempels..
Hier een mini uitleg zodat het stempelen ook nog wel leuk blijft.
Unmounted stempels
Veel stempels zullen "unmounted" zijn. Om te kunnen stempelen moet je eerst het rubber voorzien van een laagje mounting foam. Het mounting foam is maar aan één kant (zeer) zelfklevend. Hierop plak je de achterkant van de unmounted stempel. Met een schaar knip je de stempel langs de rand uit. Als je de folie van de andere kant van de stempel er af hebt gehaald kun je de stempel drukken op de acrylic block. Nu is de stempel klaar voor gebruik. Zelf gebruik ik Stazon inkt (sneldrogend, watervast) voor te stempelen. De meer ervaren stempelaars zweren bij versafine inkten (haarfijne afdruk, sneldrogend, watervast).
 Mounted stempels
Deze rubberen stempels zijn bevestigd op een houten blokje. Meestal wat duurder in aanschaf.
 Clear stempels
Deze stempels plak je gelijk op je acrylblok. Je kijkt door het transparante blokje heen zodat je precies kunt zien waar je moet stempelen. Eigenlijk zijn deze stempels niet geschikt voor Stazon inkt omdat de speciale reiniger voor Stazon de clear stempel zou "oplossen".
Het volgende mag je niet lezen maar onder het motto je leeft maar één keer gebruik ik gewoon Stazon inkt voor de clear stempels en om het allemaal nog wat spannender te maken reinig ik de stempel ook gewoon met de speciale reiniger.
Foam stempels
Deze stempels zijn gemaakt van...eh..foam. Vooral te gebruiken met acrylverf

En dan?
Bij die theedoos heb ik eerst alles op papier gestempeld. Laat dit door iemand uitknippen. Knip de afbeeldingen langs de randen uit. Nu leg je deze afdrukken (maskers) naast/over/op elkaar in één van de hoeken en ga je schuiven totdat je tevreden bent met de indeling. Nu komt er een soort wiskunde voor stempelen want je moet bedenken welke stempel je als eerste moet gaan gebruiken. Wat wil je zien en wat niet? Leg in ieder geval het masker precies op de eerste stempelafdruk en stempel hierover heen een andere/grotere tweede (derde enz.) stempelafdruk.

Zeg dat stempelen van jou, is dat nou eigenlijk nog wel leuk om te doen (jij met je mini-uitleg)? 

Stamper, (inkt) doos, op elkaar...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten